Una dintre cele mai populare sisteme de exercitiu in lumea de astazi, Pilates a fost dezvoltat de Joseph Pilates la începutul anilor 1900. Nascut langa Dusseldorf, Germania, in 1880, Joseph Hubertus Pilates a avut un interes continuu asupra conditiei fizice. Mic si bolnavicios ca un copil, el a fost afectat de astm, rahitism si febra reumatica. Dedicat pentru a deveni mai puternic, tanarul Pilates s-a educat in anatomie, culturism, lupte, yoga, gimnastica si arte martiale. Ca urmare, el a ajuns sa creada ca stilul nostru de viata modern, postura deficitara si respiratia ineficienta sunt factorii majori ai sanatatii precare.

Raspunsul lui Pilates la aceste probleme a fost de a dezvolta o serie unica de exercitii fizice viguroase destinate sa imbunatateasca postura, coordonarea, echilibrul, puterea, flexibilitatea, respiratia si functionalitatea organelor. El a inventat, de asemenea, o varietate de aparate cu arcuri de rezistenta, la care ar putea fi efectuate aceste exercitii.

Pilates a avut o inspiratie unica pentru noile sale aparate. Oprit intr-un lagar de internare inamic in Anglia, in timpul Primului Razboi Mondial, el a lucrat ca asistent medical cu victimele de razboi. Convins ca exercitiu ar ajuta la reabilitarea corpurilor lor tintuite la pat, grav avariate, el a legat de paturile spitalului corzi si arcuri si a creat o serie de exercitii bazate pe rezistenta. In cele din urma, multi dintre raniti au fost capabili sa se ridice si sa se miste singuri.

Acest sistem, (numit initial „Contrology”) a format temelia sistemului sau integrat minte-corp, pe care l-a adus la New York City, unde a deschis primul New York Pilates Studio ® în 1926.

Acum, denumit in mod obisnuit Pilates, iubitorii de fitness din intreaga lume folosesc aceasta metoda de exercitiu ca alegerea lor de antrenament.